fbpx

Vilken sorts smultron?

I debatten om att SF Bio tar över Klarabiografen hävdar Kulturhusets chef Eric Sjöström att SF Bio är den aktör på biografmarknaden som är bäst lämpad för att leverera kvalitativt innehåll till biografen. Då är det givetvis intressant att titta på vad SF Bio menar med kvalitetsfilm. I sitt marknadsföringsarbete samlar de vad de betecknar som kvalitetsfilm i en speciell kategori som de kallar Smultronstället. Vad finns just nu i denna kategori?

Jo, detta:

 • Maktens män, amerikanskt drama med stjärnskådespelarna George Clooney och Ryan Gosling.
 • Jane Eyre, brittiskt drama med stjärnskådespelarna Mia Wasikowska och Michael Fassbender.
 • Niceville, amerikanskt drama med stjärnskådespelaren Emma Stone.
 • The skin i live in, spanskt drama med stjärnskådespelaren Antonio Banderas.
 • Shame, brittiskt drama med stjärnskådespelarna Carey Mulligan och Michael Fassbender.
 • My week with Marilyn, brittiskt drama med stjärnskådespelarna Michelle Williams och Kenneth Branagh.

Den gemensamma nämnaren i den här samlingen filmer är alltså att de är dramer (alla), anglosaxiska (alla utom en) och att de innehåller filmstjärnor (alla). Bara så att vi vet vad vi talar om.

1 kommentar

 1. Well, för SF Bio innebär ”kvalitetsfilm” helt enkelt den film som inte platsar ide stora salongerna. Allt som inte är blockbusters helt enkelt. ”Kvalitetsfilmen” visar SF Bio istället i pyttesalongerna, någon vecka högst, för att sedan ersätta med någon annan titel.

  Det handlar om ett patetiskt försök från SF Bios sida att visa att ”vi visar minsann inte bara nya Tintin och Harry Potter, utan även den där smala filmen för filmvetaren”. Något deras egen trailer för smultronstället vittnar om, där en karikatyr (visserligen medvetet, men ändå) av en snobbig filmvetare sitter och citerar sk djup film.

  Sen att SF Bio har ett högst eurocentriskt förhållande till sitt filmutbud är väl knappast en nyhet. Den nordamerikanska dominansen är fortfarande mycket stark och kommer fortsätta vara det.

  TIll syvende och sist handlar det om kommers. SF Bio är ointresserade av att visa annat är storfilm när det kommer till kritan. Det är påtagligt inte minst i småstäderna där de kommunala biograferna ofta visar de intressanta filmer som SF skiter i att ta in.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.