Följ vår bevakning från Göteborgs filmfestival 2022 på den här länken.

Hej Kim! Hur var premiären?

Det var trevligt men hektiskt att vara på fysisk filmfestival igen. Visningen var gemytlig, men ganska stor del av salongsutrymmet var vigt åt covid. Därmed var det mest filmteam som tittade. De är ju också människor, men det hade varit roligt att få träffa en mer omfattande publik. Det får bli nästa gång. Vi satsar på att få ut filmen till så många internationella festivaler som möjligt.

Berätta om 2gether! Hur fick du idén och hur gick själva processen till?

Det var en ganska lång och seg process som alltid när det gäller filmskapande. Men sedelärande. Det var SFI-satsningen It’s love som fick mig på tankar att göra romcom med min brorsa Hampus och hans dåvarande flickvän Olivia. Deras följarbas på Youtube som Ex on the beach-deltagare utgjorde en trevlig konvergenskulturell smältdegel för semiabstrakt feelgood. Men det blev avslag, så vi gick vidare till de ordinarie kortfilmskonsulenterna. När vi slutligen fick grönt ljus var det istället pandemin som satte stopp. Och när det väl gick att filma igen så hade Hampus och Olivia hunnit göra slut, och ville inte träffa varandra. Så jag skrev om manuset att handla om deras break-up, på ett sätt där vi kunde filma en person i taget och sedan sammanfoga dem med montage. Så det blev en film, men inte den jag från början tänkt. Så upplever jag ofta att det blir, att den verklighet jag ursprungligen velat filma inte längre finns kvar. Då är det bättre att välja en annan än att försöka jaga nåt som har försvunnit. För mig är det inte så viktigt vad som händer i en film, utan snarare hur.

2gether (2022)
2gether (2022)

Vad håller du på med just n?

Två långfilmer. En som heter Salsa verde och har varit i förproduktion i snart sex år, en kafkaesque upplevelse jag inte önskar åt min värsta fiende. XXL är en komedi jag gör tillsammans med finska regissören Sawandi Groskind. Den bekostar vi ur egen ficka för att slippa byråkratin. Ni får gärna swisha så vi får råd med fler filmrullar. På fritiden skriver jag filmkritik.

Läs också: Återträffen på Akademin Valand