Det är inte lätt att vara primat i filmbranschen. Särskilt inte om man är en schimpans. Fråga bara Cheeta. I själva verket är Cheeta en rollfigur som spelats av åtminstone 18 olika schimpanser genom åren. Den förste av dem, Jiggs, föddes 1929 och blev bara nio år gammal. Och den numera levande Cheeta-uttolkaren, även kallad Jiggs IV, har varit föremål för många tvivel och kontroverser.

Tränaren Tony Gentry har påstått att Jiggs IV föddes redan 1932 och att han har spelat mot Johnny Weissmuller i flera Tarzan-filmer. I själva verket är schimpansen ifråga född omkring 1960 och har bara utnyttjats i kändiskarusellen i Palm Springs (även känt som Hollywood för pensionärer). Sedan 90-talet har exempelvis hans födelsedagar firats med pompa och ståt.

Det sänker möjligen ”trovärdigheten” i Cheetas häromåret publicerade memoarer. Likväl bjuder Me, Cheeta på ett både avslöjande och underhållande vittnesmål från fångenskapen i drömfabriken. Jonas skrev så här när han recenserade boken i FLM:

”På ålderns höst har Cheeta bevittnat hur djurrättsaktivisterna har organiserat sig i föreningen No Reel Apes, som vill ersätta de infångade aporna med datoranimerad päls. Cheeta är kluven. Givetvis är det viktigt med animal rights, men samtidigt: med animerade apor blir inte bara den komiska spetskompetensen lidande, dessutom förvägras världens alla schimpanser hoppet om att någon gång få uppleva alla de fantastiska saker Cheeta själv varit med om.”

Sedan flera år utkämpar hans fans en kamp för att säkra Cheeta en välförtjänt Hollywood walk of fame-stjärna. Dessvärre hittills resultatlös.

djurkalendern väljer 24 personer från film- och djurfälten sitt favoritdjur ur filmhistorien.