https://www.youtube.com/watch?v=uOSN2s8FY8Q

Jag var 13-14 år gammal och hade kommit över en holländsk utgåva av Lucio Fulcis Zombi 2. Liksom goregudfaderns övriga samarbeten med manusförfattaren Dardano Sacchetti hade mitt köp föranletts av passionerade forumtrådar om filmens oförglömliga ögonblick, däribland en ögonpenetrerande träflisa och ett våldsamt gästspel från djurriket.

Lågbudgetbolaget The Asylum har de senaste åren utlöst många skrattsalvor med sina creature feature-sammandrabbningar och gudsförgätna CGI-effekter. År 1979 gällde andra bud för blodiga undervattensstrider. I Fulcis frånvaro fick Ugo Tucci, filmens ena producent, idén att iscensätta en rejäl styrkemätning. Skådespelaren som först var tänkt att gå under ytan blev ”sjuk” och ersattes av Ramón Bravo, hajtränare tillika undervattensfotograf, som nu iförd zombiesmink fick simma framför kameran och brottas med en riktig haj.

Detta var långt innan Hollywood Reporters ögonöppnande reportage om vidrig djurbehandling bakom kulisserna, så huruvida fighten skedde på schysta villkor förblir okänt. Vissa rykten säger att hajen matades med hästkött och lugnande, andra att de avlägsnade hajens tänder innan inspelning. Man får åtminstone hoppas att inga djur kom till skada under inspelningen av Mega Shark vs. Giant Octopus.

djurkalendern väljer 24 personer från film- och djurfälten sitt favoritdjur ur filmhistorien.

Sebastian Lindvall är filmkritiker, bland annat i FLM och Nöjesguiden.