http://www.youtube.com/watch?v=KalkgX5Igwo

Julefrid råder. Men tänk på att det julpyntade hemmet, med alla levande ljus, paketsnören och julgranskulor, är minerad mark för din katt. Kanske är det en god idé att försöka stilla hens äventyrslystnad genom att spela fridfull julmusik? Inspireras exempelvis av Chris Markers Chat écoutant la musique.

Marker, som gick bort förra sommaren, måste vara filmhistoriens mest väldokumenterade kattkännare. Sajten ”A cat is never on the side of power”, ägnad radikala katter på film, har hämtat sin devis från Markers episka skildring av den nya vänstern, som på engelska fick titeln A grin without a cat. Via Marker-taggen går det att spåra Markers kattfascination ända tillbaka till artikeln ”Le Chat aussi est une personne” i tidskriften Esprit år 1952. Sedan skymtar uppstoppade kattdjur förbi i Terrassen, i Sans soleil besöker Marker ett kattempel utanför Tokyo, och så vidare hela vägen fram till 2006 års minutlånga Leila attacks.

Med sina kattklipp förebådade han också nätets kärleksaffär med kissarna. En Youtube-sökning på ”cat listening to music” renderar 1 220 träffar – överst hamnar anständigt nog Markers kortfilm från 1990.