Åsnan – det lilla, oansenliga djur som Kristus red in i Jerusalem på, med avsikt att visa sin anspråkslöshet och förakt för världslig status; det lilla sidodjuret som ingen lägger märke till men som är ett måste i varje julkrubba. Den djupt religiöse Robert Bresson gjorde åsnan till helig huvudperson i sin klassiska film Min vän Balthazar från 1966. Det är genom hans outgrundliga blick världen och dess meningslösa grymhet betraktas. Ingen film får mig att gråta som denna. Djuren tittar på oss uppfordrande, ogenomträngligt. Kallar oss att med Rilkes ord att ändra våra liv. Vad händer när åsnans martyrium korsas med andra djurs? När de riktar sina blickar mot varandra? I denna zoologiska blickväxling möts de plågade, maktlösa kreaturen, och vi som betraktar dem lämnas fullständigt utanför. Eller gör vi det?

djurkalendern väljer 24 personer från film- och djurfälten sitt favoritdjur ur filmhistorien.

Charlotte Wiberg är kulturskribent, bland annat i FLM och Kristianstadsbladet.