Pernilla Oljelund, vilka var dina inspirationskällor i arbetet med Stockholm östra?

Allt om min mamma (Pedro Almodóvar, 1999)
Filmen kom tre år innan jag skrev den första versionen av Stockholm östra – och berörde mig enormt starkt och blev en slags befrielse. Den var så orädd i sitt fokus på det melodramatiska och förhöjda framför det socialrealistiska, det ville jag att berättelsen i Stockholm östra också skulle få vara. Även om det är osvenskt. Situationen med en mamma som berövats sitt barn är delvis också inspirerad av Allt om min mamma. Men egentligen mer av egna erfarenheter av det omvända, min mamma var depressiv och dog när jag var lika gammal som flickan i Stockholm Östra.

If it be your will (Leonard Cohen, 1985)
Utan att ha en aning om vad Cohen menar med texten till den låten, har den alltid fått mig att tänka på hur vi förhåller oss till saker som drabbar oss bortom vår egen påverkan. De tankarna är grunden för Stockholm östra. Vi uppmuntras överallt till att tänka att vi styr över det mesta i våra liv, det har gjort att vi har blivit nästan oförmögna att hantera och acceptera motsatsen. Kanske är Cohen inne på något judiskt–kristet–buddhistiskt sätt att förhålla sig till detta. För mig finns det fler frågor än svar i låttexten, liksom det gör i filmen.

Kort möte (David Lean, 1945)
Ett kärlekspar, där båda är bosatta i förorten med sina respektive, med tåg och stationer som mötesplats och gemensamt universum – självklart är Stockholm östra inspirerad av både Kort möte och den senare Falling in love. Detta fanns med från början, men inte lika renodlat som i slutmanuset. Det är ju en kärlekshistoria och den blev lättare för många som läste under vägen att ta till sig, med ett så tydligt klassiskt grepp. Och jag tycker mycket om båda filmerna, den ena med ett olyckligt och den andra med ett lyckligt slut. Slutet på vår film kommer nog att uppfattas av de flesta på ett sätt, men om man lyssnar på berättarrösten på slutet är det en tolkningsfråga.

Pernilla Oljelund är manusförfattare och Stockholm östra har biopremiär 21 oktober.

Under rubriken Inspiration frågar vi filmskapare om deras inspirationskällor.