1. Nader och Simin – en separation (bio)
Asghar Farhadis exakt tecknade relationsdrama är ett slags “Scener ur en skilsmässa” från klassmotsättningarnas Teheran. En mästerlig film om lögn, lag och motstridiga moralsystem.

2. Apflickorna (bio)
Vi blåser i hundvisslan för Lisa Aschans sparsmakade falukorvsvästern. En stram studie i maktens och lydnadens psykologier som fungerar uppfriskande och tankeväckande.

3. Pangpangbröder (bio)
Axel Danielson debuterar med 53 scener från sina brorsöners uppväxt. Projekt som problematiserar det digitala överflödet – efter ett sisyfosarbete i klipprummet har 200 timmar till slut blivit 80 minuter. Trots det en film som vågar lita på stundens sprängkraft.

4. Bobby Fischer against the world (bio/vod) NY!
Tankeväckande dokumentär om schacksärlingen som efter att ha varit en viktig pr-pjäs i det kalla kriget förlorade sig i antiamerikanism. Premiär nästa fredag.

5. Bo Widerberg-vecka (bio) NY!
Söndag till och med söndag visar Cinemateket filmer av Bo Widerberg med anledning av Mårten Blomkvists initierade biografi. Vi har äntligen sett Den vita sporten och Ormens väg på hälleberget. Återstår under de tre kvarvarande dagarna gör bland annat den svåråtkomliga, engelskspråkiga Victoria från 1979 efter en roman av Knut Hamsun. Passa på.

Under rubriken Bäst just nu listar vi våra favoriter för tillfället. Maxtid på listan är fyra veckor.