Huruvida filmhistoriens viktigaste titel är Nationens födelse eller En sensation – eller kanske Till sista andetaget? – har länge varit ett outtömligt ämne för historiografiska nörderier. Men nu har den danske it-forskaren Thore Husfeldt hittat ett sätt att avsluta diskussionen en gång för alla.

Med en metod hämtad från sökmotorsalgoritmer kan han med vetenskaplig säkerhet utse Trollkarlen från Oz till världens viktigaste film. Precis som Googles rankingsystem av webbsidor bygger Husfeldts metod på förekomsten av metafilmiska referenser. Så fort en annan film har med ett fegt lejon eller refererar till “the Yellow brick road” så belönas Victor Flemings technicolor-musikal med lika många poäng som den refererande filmen har.

Allra flest filmer refererar faktiskt till Stjärnornas krig, men eftersom merparten av dem är lågt rankade b-filmer som ingen annan har refererat till så hamnar George Lucas rymdäventyr ändå bara på sjunde plats på Husfeldts topplista.
 Överaskande är att Hitchcocks Skuggan av ett tvivel är tvåa på listan, före mer kända Hitchcockfilmer som Studie i brott och Psycho. Förklaringen är att Hitchcock själv älskade att referera till Skuggan av ett tvivel, och eftersom hans andra filmer också har höga poäng steg Wall street-thrillern från 1943 mot toppen.

Topplistan har föga förvånande en stark lutning åt Hollywood. Trots att det är lätt att sucka över fantasilösheten hos filmare som slänger in referenser till riddarens schackparti med döden i Det sjunde inseglet, platsar Bergmans digerdödsepos inte ens på topp 50.

Hela listan på världens mest inflytelserika filmer dårå:

1. Trollkarlen från Oz (1939)

2. Skuggan av ett tvivel (1943)

3. King Kong (1933)

4. Glada änkan (1934)

5. Psycho (1960)

6. Cabiria (1914)

7. Stjärnornas krig (1977)

8. Metropolis (1927)

9. Snövit och de sju dvärgarna (1937)

10. Casablanca (1942)