fbpx

”Det är inte fel på systemet”

”Kvinnorna finns här och nu, det är inte fel på systemet. Det tog mig fem år att göra min film, jag hade kunnat sitta och gnälla i tre av dom, ’jag är utlänning, mitt hår är svart’ men man måste kämpa och fokusera på det man behärskar. Det finns skitmånga begåvade kvinnor som spenderar sin energi på att anklaga distributörer och filmkonsulenter.”

Debutantregissören Babak Najafi är skeptisk till strukturella förklaringar till att alla sjuttiotalistregissörer i ”den nya nya svenska filmvågen” är män. Lite intressant i relation till det här seminariet på Göteborgs filmfestival där filmkonsulent Lars G Lindström pratade om att danska regissörer som Lone Scherfig och Susanne Bier aldrig skulle godta kvoteringsåtgärder för att komma tillrätta med snedfördelningen. Den som lyckats i ett system vill sällan se det som något annat än rättvist.

Bilden från det fina, angelägna och prisvinnande arbetarklassdramat Sebbe, som Jacob jämförde med Fish tank här. Premiär i mars.

6 kommentarer

  1. Vad roligt! Mmm, väldigt fin tonträff är det. Bra uppslag med mammavåren! Det är ingen mammaromantik i de filmerna direkt…

  2. Såg den på cinemateket igår. Fantastisk bra! Helt vansinnigt bra skådisar. Jag tycker FLM ska skriva om mamma-filmvåren. Med miss kicki, sebbe, fishtank och precious..

  3. Ja verkligen märkligt… Men gör det, den är klart sevärd! Jag har gillat allt han har sett av honom, Gösta och Lennart, Elixir och nu Sebbe.

  4. Näe. Men det är ju verkligen ett jättemärkligt uttalande.

    Peppar på hans nya ändå, elixir gillade jag när den kom!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.