A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Sånger från andra våningen 2. Ljusår 3. Saraband 4. Tillsammans 5. Låt den rätte komma in

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Någon enstaka gång. Det finns storartade komiska scener i både Sånger från andra våningen och Du levande. Fyra nyanser av brunt och De ofrivilliga har också den sortens humor som jag uppskattar. Tillsammans är en underhållande pärla men har framför allt sin styrka i den seriösa synen på barnen och hur de far illa i det välmenande kollektiva ruset. Svenska komedier i allmänhet tycker jag är både menlösa och urtråkiga.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Ytterst sällan. Roy Anderssons filmer innehåller både samhällspolitiska och civilisationskritiska aspekter. I Troells Så vit som en snö och Maria Larssons eviga ögonblick finns en kritik av det auktoritära manssamhället. Stefan Jarls och Lukas Moodyssons Terrorister – en film om dom dömda är en av få uttalat politiska filmer, aktuella Videocracy en annan. I Björn Runges filmer finns också en politisk grundton.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Nej.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Nej, inte nämnvärt. Roy Anderssons filmer liksom Jesper Ganslandts Farväl Falkenberg, Ruben Östlunds De ofrivilliga och aktuella Man tänker sitt liksom i hög grad Mikael Kristerssons Ljusår hör till de få som sticker ut och konsekvent gestaltar en vision.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Inte särskit bra men inte katastrofalt dåligt heller. Svensk film har varit representerad ett antal gånger i Cannes, Berlin och Venedig. Det behöver i och för sig inte vara ett mått på hur bra en nations film är men det blir enkelt att se det så. De senaste årens oberoende produktioner väcker förhoppning men vad som framför allt saknas är kvinnorna i registolen.

Annika Gustafsson skriver filmkritik i Sydsvenskan.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.