A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Tillsammans 2. Jalla! Jalla! 3. Sånger från andra våningen 4. De ofrivilliga 5. Darling

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Jo, vi har några regissörer som kan vara riktigt kul som Lukas Moodysson, Ulf Malmros och Josef Fares.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Jo, en av av våra mest politiske regissörer är Roy Andersson följd av Lukas Moodysson.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Där får vi väl tacka Tomas Alfredson för Låt den rätte komma in.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Absolut. Ruben Östlunds De ofrivilliga är nog den mest utmanande filmer jag sett. Därefter kommer Farväl Falkenberg av Jesper Ganslandt, En enastående studie i mänsklig förnedring av Patrik Eriksson och Flickan av Fredrik Edfeldt.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Räknar man ihop de bästa filmerna blir det kanske inte mer än femton, men det måste väl betecknas som mycket bra med tanke på vilket litet filmland Sverige är. Hur många riktigt bra filmer har fransmännen, italienarna och spanjorerna fått ihop under samma period?

Jeanette Gentele är filmredaktör på Svenska Dagbladet.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.