Att synergisugna mediebolag släpper spelspinoffer på filmer hör mer till regel än undantag när det gäller högbudgeterad action. Även om de flesta gamers enligt traditionell mediehierarkisk logik brukar sucka att ”filmen var bättre än spelet”, så säljer ju filmen spelet och tvärtom.

Nu försöker det danska produktionsbolaget Zentropa att utvidga konceptet även till den lite smalare filmen. Det kommande datorspelet Eden ska ta vid där Lars von Triers sommarsnackis Antichrist slutar. Och för att det ska bli maxat läskigt ska spelaren knappa in sina egna största rädslor, för att sedan konfrontera dem i barrskogen.

Men målet är inte enkom att, som i filmens klassiska KBT-stategi, bota spelarens rädslor genom exponering. Istället utlovar spelets regissör Morten Iversen att Eden ska bli ”ditt eget personliga helvete”.