Efter att ha sågats av en unison iransk kritikerkår plockades Chess of the wind obemärkt bort från repertoaren 1976. Mohammad Reza Aslani anklagades för att med detta stearinljusbelysta kammarspel försöka efterapa europeisk filmtradition, innehållande kvinnofokus och lesbiska övertoner. Efter revolutionen gick dessa värden från oönskade till oacceptabla och filmen totalförbjöds. Därefter har den betraktats som ett försvunnet mästerverk och blott existerat som undermålig vhs-rip på obskyra fildelningssidor. Men för två år sedan återfann Aslanis son originalnegativen i en lumpbod i Teheran.

Denna märkvärdiga spökfilm är som gjord för att ackompanjeras av en dylikt kuriös bakgrundshistoria. Filmen genomsyras av en mysticism som gör den svår att artbestämma, en fission av västerländsk och persisk estetik. Den framställer en dekadent överklassfamilj, isolerad från den yttre verkligheten. Endast tjänste-
folket tycks kapabla att överhuvudtaget lämna det pråliga godset dramat utspelar sig i. Filmen förebådar det nära förestående störtandet av Shahväldet, illustrerat genom titelns självspelande schackparti (brädspelets etymologiska ursprung finns i ordet shah).

Till sin yttre handling är Chess of the wind en maktkamp mellan kungar, drottningar, bönder och springare. Men den centrala arvsfejden tycks vara en förevändning för det mardrömslika bildspråket som urskillningslöst sammanblandar pompösa ritualer och vardagsbestyr. Med tankens spänstiga logik klipper kameran från extrem närbild till grandios rumstablå, i en minutiös mise-en-scène. Ljussättning, komposition, färgtajmning, de till synes omöjliga kamerakoreografierna – att kalla filmen för något annat än ett fotografiskt mästerverk vore en underdrift. Den enastående restaureringen skvallrar inte för en ruta om hur bildmaterialet tillbringat fyra dryga decennier på loppishyllan.

Chess of the wind finns på Mubi.