Årets första nummer av FLM finns ute nu och det blev ett temanummer om ofärdig film!

”Vi lever i en tid av ofärdighet. Kapitalismen kan inte längre leverera (nästintill) kostnadsfri underhållning. Strömmandets sötebrödsdagar är över och nu är det billigare att skrinlägga fullbordade produktioner än att sända dem, eftersom man då inte behöver betala ut den sista ersättningen till de medverkande. Samtidigt fortsätter franschise-filmer att utkomma i all oändlighet. Fantomen är död, länge leve Fantomen. Återuppväck, återupptäck, sluta aldrig konsumera.”

Alla dras vi med sådant vi aldrig gjorde klart. Nu tar sig FLM:s skribenter an filmhistorien som aldrig fick ett slut.

Joni Hyvönen gör upp med de ofullbordade auteurernas korsfästelsemyter genom Andrzej Żuławskis On the silver globe. Rebecka Bülow analyserar tidens överlagringar och Bolsonaros politiska ekon i Eduardo Coutinhos Twenty years later. Johannes Hagman skriver om politisk censur och tektoniska katastrofer. Kim Ekberg filosoferar över den existentiella rädslan bakom filmvärldens skämt om fallerade negativ. Jonathan Rozenkrantz ger sig i kast med fiktionens funktioner i gestaltningarna av Sveriges mest ofullbordade brottsutredning – mordet på Olof Palme. Olga Ruin intervjuar skribenten Nataliia Serebryakova om filmkritikens roll bland avbrutna inspelningar i krigets Ukraina. Oscar Westerholm problematiserar Brucesploitation, genren som gav den för tidigt bortgångne stjärnan Bruce Lee ytterligare nio liv. Gustav Lygon djupdyker i de queera lagren i Karin Swanströms ännu svårtolkade Flickan i frack. Redaktionen har tillsammans med fotografen Jeffrey McIntosh besökt Filminstitutets arkiv för oinspelade manus. Dessutom svarar Victor Malm, Rebecka Kärde, Rojin Pertow, Elina Pahnke, Isabella Eklöf, Kristoffer Leandoer, Nora Arrhenius Hagdahl och Mara Lee på FLM:s enkätundersökning över vilken film de aldrig har sett färdigt!

Utöver temat bjuds det på rekommendationer och recensioner över vårens filmer. Bokaktuella Kim Khavar Fahlstedt gör en essäistisk djupdykning i Hollywoodsvensken Värner Ölund aka Warner Olands fascinerande men tragiska liv och FLM har intervjuat Ernst de Geer, den hyllade regissören bakom Hypnosen, tillsammans med filmens två huvudrollsinnehavare Asta Kamma August och Herbert Nordrum.

Beställ eller förnya din prenumeration här. 

Ur FLM:s utkast till en ofärdig temaintroduktion: