Jacob Lundström som grundade tidskriften 2007 slutar som chefredaktör och efterträds i höst av Olga Ruin.

– Olga är en skarp skribent så det blir roligt att se hur hon utvecklar tidskriften. Hon har den dubbla blicken, med både filmhistoriska perspektiv och koll på samtidsfilmen, som kännetecknar FLM. Det behövs forum som bejakar både fördjupning och lusten till filmkonsten, säger Jacob Lundström.

Olga Ruin är filmkritiker och har medverkat i FLM sedan 2019. Hon skriver filmkritik i SvD och har även medverkat i bland annat POV och Filmrutan.

– Det känns spännande att driva en tidskrift som förenar kreatörer och kritiker på ett sätt som få andra publikationer i Sverige gör. Att skriva om film är samtidigt att skriva om samhället, vilket FLM:s skribenter har visat under femton års tid. En vital filmkultur behöver en fortsatt vaken och nyfiken filmkritik, säger Olga Ruin.

Olga Ruin är även verksam som dokumentärfilmare, och har studerat vid Biskops Arnö och HDK-Valand. Tillsammans med Rebecca Gonzalez León driver hon dokumentärfilmklubben DIA.

– I vår realitybesatta samtid är det viktigt att kunna se bortom skärmens yta, så att Olga studerat och arbetat med dokumentärfilm blir garanterat en tillgång för FLM, säger Jacob Lundström.

FLM grundades 2007 av Jacob Lundström och Jonas Holmberg. I höstas firade FLM 15 år med ett dubbelnummer, där Victor Sjöströms Körkarlen korades till den bästa svenska filmen genom tiderna i en uppmärksammad omröstning.

Jacob Lundströms sista FLM-nummer som chefredaktör utkommer 15 juni. Sedan 1 april är han anställd som scenredaktör och kritiker på Dagens Nyheter.