Rise of the machine girls är ett försök att ge nytt liv åt en kortlivad men populär japansk splatterfilmserie, som inleddes med The machine girl (2008) av exploitationregissören Noboru Iguchi. Den här gången heter regissören Yûki Kobayashi, som trots sin ringa ålder (född 1992) redan har hunnit göra en hel del tv-serier och film (övervägande inom thriller och skräck).

Upplägget är enkelt, snarlikt rape and revenge-genren, och upprepas i varje film: japanska idolflickor i skoluniform (i Rise of the machine girls spelade av Himena Tsukimlya och Kanon Hanakage) blir sexuellt överfallna och får en eller flera lemmar avhuggna av ondskefulla gäng och/eller skogstokiga vetenskapsmän. Stumparna efter armar och ben lämpar sig emellertid utmärkt att montera saker på, typ svärd, motorsågar och kulsprutor.

”Det som inte dödar dig gör dig starkare”, skrev Friedrich Nietzsche. Detta gäller även cyborgflickorna, som efter de traumatiska attackerna har förvandlats till veritabla mördarmaskiner som törstar efter att skipa rättvisa.

Även om storyn i Rise of the machine girls är – minst sagt – generisk blir den nästintill obegriplig av filmens hastiga stil; oförklarade tidshopp, snabba klipp, skakig kamera och plötsliga skiften i bildformat. Speltiden är på sina knappa sjuttiofem minuter i det kortaste laget, vilket förmodligen förklarar att stora delar av filmen känns genomstressad och kaotisk. Kobayashi ägnar ingen tid åt att utveckla karaktärer eller, för den delen, berätta en greppbar historia.

Prio är i stället att kittla tittarens reptilhjärna med splatter och snusk, vilket Rise of the machine girls lyckas bra med. Förutom att slutstriden (som visserligen imponerar rent tekniskt med sina långa tagningar) är väl utdragen finns det knappt en tråkig stund. Filmen innehåller sin beskärda del organskördande brottssyndikat och grönmålade utvikningsmodeller med raketkastare inopererade i bysten.

Att kalla det kulturgärning att ge ut filmer som Rise of the machine girls vore att hårdra det, men Njuta films (tillsammans med Studio S Entertainment) gör ändå svensk dvd- och blu ray-utgivning mer färgglad med sina stickprov bland solkig exploitationfilm. Kvaliteten på bild och ljud är bra, men skivan saknar nästan helt extramaterial.

Rise of the machine girls är snabba kolhydrater för alla med smak för japansk splatter-pop.