The assassin (Hou Hsiao-hsien, 2015)
The assassin (Hou Hsiao-hsien, 2015)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2016 års 24 bästa biopremiärer. 

Häromluckan skrev jag kort om vilka urvalsproblem och uteslutningsmekanismer som präglar projekt som årsbästalistor. Någonstans måste man dra en gräns och vi drog den utanför svenska biografentréer. Det innebär också att det inte bara handlar om årets bästa filmer i allmänhet utan om årets bästa biografupplevelser i synnerhet. Inte minst Hou Hsiao-hsiens film The assassin är en påminnelse om att film inte bara är konturlöst content – den lär i alla fall aldrig ingå i någon streamingguide under rubriken “25 filmer du måste se på Netflix”. The assassin är filmad på 35mm och gjord för att upplevas på biograf. Det är en film att försjunka i, på behörigt avstånd från andra potentiellt distraherande skärmar.

Genren stavas wuxia, den klassiska kinesiska äventyrslitteraturen om svärdbeväpnade hjältar, som det nyligen gått att stifta närmare bekantskap med på Cinemateket i Stockholm. Det politiska släktdramat The assassin bjuder dock inte främst på dansanta bataljer à la Crouching tiger, hidden dragon, men våldsutbrotten blir minst lika effektfulla i den vibrerande stillhet som Hou frammanar. Filmen hittar hem i de öppna landskapen, långt bortom maktstriderna i de kvävande palatsen, med betagande bilder som förvandlade biografrummet till en skönhetssalong. Läs även Sebastian Lindvalls recension här.

2016 års bästa biofilmer:
8. The assassin (Hou Hsiao-hsien, Taiwan)
9. The childhood of a leader (Brady Corbet, UK)
10. Arrival (Denis Villeneuve, USA)
11. Det tysta ljuset (Carlos Reygadas, Mexiko)
12. Right now wrong then (Hong Sang-soo, Sydkorea)
13. Love & friendship (Whit Stillman, Irland)
14. Brooklyn (John Crowley, UK)
15. Hail, Caesar! (Coen, USA)
16. Macbeth (Justin Kurzel, UK)
17. Maryland (Alice Winocour, Frankrike)
18. Neon demon (Nicolas Winding Refn, USA)
19. Don’t breathe (Fede Alvarez, USA)
20. Systrarna (Hirokazu Kore-eda, Japan)
21. Hotellet (Kristian Petri, Sverige)
22. A bigger splash (Luca Guadagnino, Italien)
23. Heart of a dog (Laurie Anderson, USA)
24. Djungelboken (Jon Favreau, USA)

https://vimeo.com/142477530