Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2016 års 24 bästa biopremiärer.

Karg kyla, obekvämt uppväxtfokus och öga för ondska får The childhood of a leader att andas både Michael Hanekes Bennys video och Det vita bandet. Men denna ambitiösa långfilmsdebut av regissören Brady Corbet, mer känd som skådespelare i just Hanekes nyinspelade Funny games, otäcka Simon killer och för en biroll i Turist, rymmer en pampig vigör som aldrig skymtats hos den österrikiska minimalisten.

Första världskriget är över och en samling mäktiga män har samlats för att skissa upp Versaillesfreden i en herrgård i Frankrike. Här bor en amerikansk diplomat med fru och son – en fager och änglalik pojke som i tre kapitel, indelade i utbrott, observerar makt på nära håll, tar på sin unga lärarinnas kropp och letar nya sätt att provocera sin mamma. Stämningen är så tryckt att vi snart förstår att denna diplomatson har mer gemensamt med Damien i Omen än Thomas Bodström.

Corbets totala oförmåga att hålla tillbaka är både filmens styrka och svaghet. Stråkarna dundrar på som värsta ovädret, kameran gör utflykter som ibland kostar mer än de smakar, och de enorma anspråken – en tjugo-nånting amerikanare hämtar inspiration från novell av Sartre för att göra kylig arthouse-thriller om ondskans ursprung – lär reta gallfeber på många.

Spännande friktion uppstår när en ung, övertänd debutant berättar en historia som egentligen skulle mått bra av mer tålamod. Man liksom bara väntar på att illbattingen ska explodera.

2016 års bästa biofilmer:
9. The childhood of a leader (Brady Corbet, UK)
10. Arrival (Denis Villeneuve, USA)
11. Det tysta ljuset (Carlos Reygadas, Mexiko)
12. Right now wrong then (Hong Sang-soo, Sydkorea)
13. Love & friendship (Whit Stillman, Irland)
14. Brooklyn (John Crowley, UK)
15. Hail, Caesar! (Coen, USA)
16. Macbeth (Justin Kurzel, UK)
17. Maryland (Alice Winocour, Frankrike)
18. Neon demon (Nicolas Winding Refn, USA)
19. Don’t breathe (Fede Alvarez, USA)
20. Systrarna (Hirokazu Kore-eda, Japan)
21. Hotellet (Kristian Petri, Sverige)
22. A bigger splash (Luca Guadagnino, Italien)
23. Heart of a dog (Laurie Anderson, USA)
24. Djungelboken (Jon Favreau, USA)