Det tysta ljuset (Carlos Reygadas, 2007)
Det tysta ljuset (Carlos Reygadas, 2007)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2016 års 24 bästa biopremiärer. 

Okej, vi avbryter den här lovebombing av bioåret för lite obligatorisk självkritik: har inte den här typen av årsbästalistor blivit obsoleta? Det är väl inte längre relevant att begränsa urvalet till svenska biografpremiärer med tanke på att internet erbjuder ett smörsgårdbord av odistribuerade filmer. Det senare är sant förstås, men biografen förtjänar en särställning, åtminstone för alla som till skillnad från regeringen tycker att biografkulturens fortlevnad är avgörande för filmkonstens framtid. Plus att den avgränsningen såklart förenklar överskådligheten och jämförbarheten.

Men det blir onekligen märkligt med filmer som har biopremiär med flera års fördröjning. Hör de hemma på en årsbästalista? Eller på en nypremiärlista? Visningen av Carlos Reygadas Det tysta ljuset från 2007 på ett fåtal biografer under året räknas till exempel som en biopremiär – även om den till exempel visades på Cinemateket så sent som 2013. Oavsett urvalskriterier är det en film som är värd att lyfta fram.

Den första Carlos Reygadas-filmen som fick svensk premiär var istället hans senaste film Post tenebras lux från 2012, en fascinerande pusselgäckare som skiljer sig en hel del från Det tysta ljuset, även om religion och mysticism är gemensamma drag. Det tysta ljuset kan enklast beskrivas som en mix av Dreyers Ordet och Malicks The tree of life. Filmen utspelar sig bland lågtysktalande mennoniter på den mexikanska landsbygden och skildrar ett triangeldrama med otrolig upplösning. Bjuder bland annat på bioårets bästa solnedgång och grodperspektiv. Se den med alla till buds stående medel.

2016 års bästa biofilmer:
11. Det tysta ljuset (Carlos Reygadas, Mexiko)
12. Right now wrong then (Hong Sang-soo, Sydkorea)
13. Love & friendship (Whit Stillman, Irland)
14. Brooklyn (John Crowley, UK)
15. Hail, Caesar! (Coen, USA)
16. Macbeth (Justin Kurzel, UK)
17. Maryland (Alice Winocour, Frankrike)
18. Neon demon (Nicolas Winding Refn, USA)
19. Don’t breathe (Fede Alvarez, USA)
20. Systrarna (Hirokazu Kore-eda, Japan)
21. Hotellet (Kristian Petri, Sverige)
22. A bigger splash (Luca Guadagnino, Italien)
23. Heart of a dog (Laurie Anderson, USA)
24. Djungelboken (Jon Favreau, USA)