joanna_rytel_unplay

Joanna Rytel film Unplay finns med på den senaste utgåvan av FLM DVD som har tema sex.  

Hur kom filmen till?
Den blev till i stunden. Sedan lade jag till en slags efterkonstruktion på slutet. Den innehåller hela poängen.

Vilken var den största utmaningen i arbetet med filmen?
Slutet var största utmaningen. Jag har cirka 20 versionen av filmen. Vändningen och vad hela filmen egentligen handlar för mig var komplicerat att få till på ett bra sätt. Det fick inte bli för direkt.

Hur ser du på filmen i efterhand?
Jag tycker om filmen fortfarande, det är fascinerande att man filmar något i stunden och sen blir den en hel film bara så där. Den kom med i Berlinale 2010.

Vad tycker du om den svenska kortfilmens kvalitet och status?
Usch svensk kortfilm är generellt tråkig och normativ och svennig och fånig. Men det finns undantag.

Vad arbetar du på nu?
Jag har precis blivit färdig med två filmer. Den ena handlar om en mamma som vill ha en trekant med två killkompisar. Snubbarna är lite blyga för varandra så blir ingen gangbang som hon hoppades på. Istället begär hon att de kollar på. Just det, hon glömde en viktig detalj. Hon har mens. Och den andra handlar om en mamma som berättar för sin treåriga dotter om när hon var otrogen.

Sen håller jag på med en ny dockfilm om två höggravida otrogna mammor. Mammor träffas ständigt hemma hos varandra. Dom är uttråkade och missnöjda med att vara gravida igen, de har nämligen redan varsin treårig dotter och dessutom så är deras pojkvänner skittråkiga. Men så sitter dom där gravida, igen. Tillsammans drömmer dom sig bort. De babblar om sina äventyr, hångel och ligg. Ja, jag jobbar helt enkelt med Moderskap och jag vill tillskriva gravida mammor en sexualitet och ge dom ett större spelrum med min konst eftersom redan som gravid är man ständigt granskad i samhället och förväntas vara på ett visst sätt.