Supportern

Pella Kågermans och Hugo Liljas film Supportern finns med på den senaste utgåvan av FLM DVD som har tema våld.

Hur kom filmen till?
När vi höll på att utveckla en långfilm med samma tema hörde vi talas om att polisen får avvisa huliganer i två timmar. Vid bråk och matcher packar de in huliganerna i chartrade SL-bussar och kör så långt de hinner från stan för att sen släppa av dom i mindre grupper på avlägsna platser. Vi tyckte det var ett bra upplägg för en kortfilm.

Vad ville ni göra?
Vi ville fokusera på den vardagliga, långtråkiga och smygsadistiska värld det här också är. Många av de brittiska huliganfilmerna, och youtube-klippen huliganerna själva lägger upp på nätet, är dränkta i adrenlinstinn musik som för tankarna till ”Braveheart”. Det blir inte bara komiskt, det blir stereotypt också. Det intresserar oss inte.

Vilken var den största utmaningen i arbetet med filmen?
Det var svårt att skildra huligankulturen utan att skildra en specifik firma. Men eftersom vi fortfarande snackade med folk från flera av de olika falangerna ville vi inte välja ut en särskild. Det ledde till några mindre lyckade kompromisser. Ramsan risksupportrarna vrålar i bussen ropas egentligen mest av vanliga supportrar och är inte särskilt talande för just huliganer.

Hur ser ni på filmen i efterhand?
Filmen är rätt händelselös och vi är väldigt nöjda med det. Då fotbollsfirmor är en relativt ny subkultur i Sverige, är värdena, ritualerna och konflikterna till stor del fabricerade – så för att nåt ska hända måste de själva vara drivande. Våldet blir en hobby eller en scen, ett verktyg för skapandet av en identitet.

Vad var det viktigaste ni lärde er av inspelningen?
Värdet av research och casting.

Vad tycker du/ni om den svenska kortfilmens kvalitet och status?
Vi gillar kortfilmen som form då den kan vara mer ickedramaturgisk och experimentell. Det görs mycket bra både svensk och internationell kortfilm. Men det är svårt att se dom utanför filmfestivalerna. Vore grymt med en VOD-tjänst för kortfilm.

Vad arbetar ni på nu?
Vi jobbar med ett utopiskt zombieprojekt som förhoppningsvis kommer att filmas på engelska nästa år. Parallellt har vi även, på var sitt håll, två kortfilmer i startgroparna.