Adele

Att Abdellatif Kechiches Blue is the warmest color vann guldpalmen (som jag hoppades och tippade) är såklart i första hand en seger för den lyhörda, noggranna och ärliga filmkonsten. Men den lesbiska kärlekshistorien, som innehåller flera explicita sexscener som sträcker sig över femminuterssträcket, är också en seger för de homosexuellas kamp i Frankrike.

Det är en kamp som långt ifrån är avslutad. Strax innan Uma Thurman delade ut palmen till Kechiche i Cannes, demonstrerade nämligen häpnadsväckande 150 000 fransmän mot den nya äktenskapslagstiftningen, som tillåter även homosexuella att gifta sig. Igår arresterades 50 antigay-demonstranter.

Den nya franska vänsterregeringen under Francois Hollande har fått mycket kritik för sitt sätt att hantera finanskrisen och den vikande ekonomin, men att de trots det massiva motståndet drivit igenom lagen om samkönade äktenskap är givetvis glädjande.

Frankrikes kulturminister Aurélie Filippetti har dessutom (till skillnad från vår kulturminister Lena Adehlson Liljeroth) varit drivande för att Europaparlamentet röstade för att behålla det kulturella undantag i frihandelsavtalet mellan EU och USA som gör det möjligt för de europeiska länderna att upprätthålla sina stödsystem.

Förhoppningsvis kan den offentligt stödda guldpalmsvinnaren inspirera till en vändning mot de allt hårdare antihomosexuella tendenser som sprider sig över Europa just nu.