fbpx

”Kvinnokroppen törstar efter ord – en mans ord”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Så här ser samtida dansk public service-tv ut.

Se det nya danska programmet Blachman här. Läs Malin Krutmeijers sågning, där hon bland annat citerar programledaren som menar att ”Kvinnokroppen törstar efter ord – en mans ord”, här.

9 kommentarer

  1. Alltså. Jag hade ett notisutrymme till mitt förfogande när jag skrev om Blachmans, så någon extrem fördjupning var det inte plats för. Egentligen tycker jag inte det behövs heller. Programmet är faktiskt inte värt det. Den som orkar titta inser snabbt att det förmedlar en reaktionär kvinno- och manssyn som har mött förkrossande kritik i årtionden. Det ”problematiserar” inte alls ”den manliga blicken” – det återupprättar den, kan man väl säga.

    Sedan är jag förbluffad över att varje kritik mot sexism eller rasism verkar placeras i nåt slags kränkthetsfack numera. Den som kritiserar sexism är tydligen kränkt, och är man kränkt är man töntig och gnällig. Den sortens maktspråk tänker jag inte ens bemöta. Fattar inte heller på vilket sätt jag har verkat ”kränkt” av Blachmans. Jag gillar inte programmet, helt enkelt.

  2. Ps. Nu när jag läser ditt inlägg igen så ser jag tydligare från vilket håll du kommer. Att säga att det är den kränkta är problemet är ju likvärdigt med att skuldbelägga offret. Den mobbade som ”stör ordningen” genom att klaga. Den diskriminerade som ”bråkar” genom att protestera. Den våldtagna som ”ställer till med problem” genom att anmäla. Eller varför inte klassikern: ”The Germans will never forgive the Jews for Auschwitz.”

    På tal om att undfly ansvar, kan man ju undra varför du är så benägen att försvara den som kränker genom att diskreditera den som blir kränkt?

  3. …eller fördomsfullt. Är det att ”inte orka tänka” att känna igen inskränkthet och sexism, och reagera mot det? Att sen de här (pinsamma) figurerna kanske tycker det är kul att ”provocera” hör inte till saken. Varför skulle det vara ointellektuellt att reagera med både huvud och känsla? Det finns inget överlägset i att gå med på att leka en lek på någon annans premisser, om en finner leken förnedrande och onjutbar.

    1. Problemet med kränkthetsargumentet är att det enbart är självbekräftande. Det gör ingen klokare, det skapar bara polarisering.

      I det här fallet är det också ett sätt att undfly eget ansvar. Fenomenet att ”problematisera den manliga blicken” är inget som uppstått bland fluktiga gubbar. Det är ett derivat ur psykoanalysen och finns som ett element inom den moderna feminismen. Som jag ser det bjuder gubbarna (på ett kanske motbjudande sätt) upp till polemik genom att applicera teori på verkligheten. Någon minsta reflektion kring detta har jag inte sett bland reaktionerna på programmet.

      1. Så med andra ord: polarisera = dåligt; polemisera = bra? Eller handlar det om att du i just det här fallet sympatiserar med polemiken?

        Samtidigt: om självbekräftande är ett problem, varför är gubbarnas bekräftande av den manliga blicken oproblematisk?

      2. Vilket är kränkthetsargumentet menar du? Fattar inte varför det är intressant att göra nånting idiotiskt bara för att ens beteende passar in i ett teoretiskt ramverk (vilket beteende gör inte det förresten?).

        Om man ska reflektera kring feminism, psykoanalys och ”den manliga blicken” så finns det väl mer komplexa och givande exempel att ta avstamp i än de där danska gubbarna. Skrev faktiskt en text om just de grejerna i 10-tal för nåt år sedan, med avstamp i Miranda Julys The future, Sofia Coppolas Somewhere, Lisa Aschans Apflickorna och Darren Aronofskys Black swan. Tänkte länka den nu, men den verkar inte finnas på nätet. :/

  4. Nu ger ni dem precis vad de vill ha genom att vara karikatyrer av lättprovocerade svenskar. Krutmeijers kritik består i att hon kallar programmet pinsamt och fördomsfullt, det är knappast intellektuellt gångbart. Bättre ingångspunkter finns för den som orkar tänka istället för att bli kränkt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.