Skrapsår

Gabriela Pichlers film Skrapsår finns med på premiärutgåvan av FLM DVD som har tema tonår.

Hur kom filmen till?
Skrapsår var min examensfilm på Filmhögskolan i Göteborg.

Vad ville du göra?
Jag ville skildra tristess, väntan, och vardag hos en grupp uttråkade kids under loppet av en dag. Fast utan att det skulle vara tråkigt att se på. Inga stora dramatiska händelser, utan påtvingad dramaturgi eller förutsägbarhet. En enda location. Ingen vuxenvärld.

Vilken var den största utmaningen i arbetet med filmen?
Vi hade 22 barn och ungdomar i åldrarna 9-19år i rollerna. Och en kattunge. Det var inte alltid lätt att hantera bakom kameran, men regimässigt framför kameran var det väldigt roligt. Jag hade ett grymt team runt om mig.

Hur ser du på filmen i efterhand?
Den var en viktig övning för mig som regissör, och att hitta fram till sitt eget sätt att jobba på.

Vad var det viktigaste du lärde dig av filmen eller inspelningen?
Det var där jag började med den arbetsmetod jag sedan utgick ifrån när vi började med Äta sova dö. Att jobba karaktärsstyrt. Leta människor framför kameran redan innan det finns manus, och sen bearbeta dem in och skriva roller för de jag fastnat för, låta deras personligheter genomsyra karaktärerna.

Vad arbetar du på nu?
Nya manus.