Vilken var den senaste filmen du såg?

American gangster.

Vilken var den första filmen du såg?

Vet inte, men mitt tidigaste minne är en svartvit film om en familj i Vietnam under kriget. Min mamma var i tvättstugan, jag slog på tv:n och satt som klistrad. Får fortfarande ont i magen när jag tänker på de bilderna.

Vilken film drömmer du mardrömmar om?

Drömmer inte mardrömmar om film men är mycket rädd av mig. Samtidigt är många av mina favoritfilmer ganska obehagliga, t ex Gaspar Noes Irréversible eller Antichrist av Lars von Trier. Hanekes Funny games (den första versionen) och Vargens tid tycker jag också mycket om, framför allt minnena av dem.

När grät du under en film senast?

Minns inte. Jag gråter bara när jag är ensam, men då kan jag gråta av vad som helst.

När blev du politiskt omskakad av en film senast?

Omskakad är mycket sagt men när jag såg Den man älskar som sändes i SVT:s “Filmklubben” nyligen upprördes jag över att en film om kvinnomisshandel tydligen kan vara hur usel som helst och ändå lyftas fram.

Har du någon gång lämnat salong en under en visning ?

Ja, många gånger! Första gången på Micke och Molle med min mamma på Saga då jag var fyra år och vi inte stod ut med volymen och våldet i filmen och sen på en massa andra filmer. Minns att jag inte kunde gå ut från Krigarens själ av olika skäl men när det blev stående ovationer gick jag ifrån dem i alla fall.

Vilken är din mest minnesvärda filmupplevelse?

När tjejerna i Baise-moi skjuter kvinnan vid bankomaten.

Vilken filmkaraktär identifierar du dig mest med?

Kan tänka hur länge som helst på detta utan att komma fram till något svar. Men, för att ta det helt bokstavligt: Gwyneth Paltrows Sylvia Plath i Sylvia i scenen när hon är i sin skrivarstuga och bakar bröd och kakor i stället för att skriva.

Vilken skådespelare ser du gärna oavsett vad det är för film?

Förut var det Julianne Moore, tills jag såg Laws of attraction och Nio månader efter varandra. Nu vet jag inte. Isabelle Huppert.

Vilken film har du sett flest gånger?

Maffiabröder och Medan vi faller.

Karolina Ramqvist är kulturjournalist och författare, aktuell med romanen Alltings början. Hon skriver också på ett filmmanus utifrån sin roman Flickvännen.