Saker är inte som de brukar på FLM-redaktionen. Ett nytt nummer har just gått i tryck men jag har inte suttit hos Babak, Lina och Joel i Gamla stan och kollat avstavningar och filat på ingresser. Istället har jag suttit på en ny stol och knappat på en ny dator vid Järntorget. För sedan ett par veckor arbetar jag som programchef för internationell film på filmfestivalen i Göteborg. Det är ett viktigt och fantastiskt roligt jobb, kan jag nog redan slå fast. Det kändes speciellt häromdagen när jag bjöd in min första film.

Detta innebär också att Jacob efter fem år av delat ledarskap tar över som ensam chefredaktör för FLM, och det är med sorg men också det mest grundmurade förtroende som jag ser honom tejpa ihop min halva av dirigentpinnen med sin egen. Redan har han hittat på lite små förändringar av tidningen, som ni kommer märka när nya numret kommer ut helt snart.

I det numret har jag skrivit flera texter, bland annat en lång text om Gabriela Pichler, Dan Jönsson och bilder av landsbygden i svensk film (vi har undersökt vilka landsändar som är över- respektive underrepresenterade i svenska filmer).

Jag kommer medverka som skribent i tidningen även i fortsättningen (med vissa förändringar). Jag kommer också hålla i gång den här bloggen efter bästa förmåga. Säkert kommer det bli lite festivalsnack här också.

Det är alltså mycket som förändras i mitt liv (inte minst att jag plötsligt går på min lokala Cinemateketfilial utan att känna igen en enda stammis), men det kommer nog inte märkas sådär jättemycket i FLM. Efter fem års intim cineastisk stångskallning har Jacob och jag harmonierat våra filmpublicistiska grundvärderingar till den grad att bara det kanske var ett skäl att separera en aning.

Nu ska jag kolla på en nordafrikansk film som kanske är aktuell för filmfestivalen 2013. Hoppas den är bra!