Många har oroat sig över skådespelarnas lott i den digitala bildvärlden. Vilken arbetsköpare kommer vilja stå ut med ångestridna aktörer när effektiva animatörer kan göra deras jobb?

Men det är fortfarande skådespelare av kött och blod som anlitas till huvudrollerna även i de mest effektdrivna actionspektaklen. Människans usp och trumfkort är hennes ansikte, som tack vare sina hundratals rörelsepunkter är svårt att programmera snyggt från scratch. Än så länge håller vår komplexa fysionomi teknologin stången.

Till och med spelfabrikerna har börjat hyra in skådespelare som ansikten utåt. I takt med att spelhjältarna har ändrat skepnad från igelkottar och italienska rörmokare till moderna actionfigurer av filmiskt snitt, har spelen blivit mer beroende av en dramatisk gestaltning.

I det kommande psykiska äventyret Beyond: Two souls spelar exempelvis Ellen Page huvudrollen som Jodie Holmes. Det är väl bara en tidsfråga innan stjärnorna som inte klarar av övergången från film- till spelroller likt Norma Desmond börjar isolera sig i kråkslott. ”We didn’t need players. We had audiences.”