Idag får Rafael Edholms Mörkt vatten premiär. Igår skrev jag i Expressen om hur EU och rotavdrag förändrat svenskarnas syn på hantverkare mellan Drömkåken och Edholms mäklarthriller. Idag intervjuas Edholm av Mats Karlsson i Moviezine, där han relaterar Mörkt vatten till den svenska jämställdhetspolitiken:

– Det här inte en politiskt korrekt film. Jag är för det första man, så jag står upp och kissar. När ens kisserier ska ha med det konstnärliga att göra, det är jävligt tråkigt. Jag hörde Thomas Vinterberg som uttalade sig och sa att han var glad att han var dansk och jobbade i Danmark. Han var rädd för det svenska molnet av filmpolitik som skulle dra över Danmark, men han sa att han isåfall skulle använda paraply.

Det där är helt obegripligt för mig. Det ska självklart handla om kompetens och inte handla om könskvotering.

– Nej, absolut. Man får nästan be om ursäkt att man är man och vill göra film. På sätt och vis vore det skönt om man instiftade en manlig festival med manligt pris, så man slapp be om ursäkt. Att slippa skämmas för sitt kön.

Det är lite tråkigt att Edholm missat att den här manliga festivalen redan finns (den kallas Cannes), men jag tycker absolut inte att Rafael Edholm ska skämmas för sitt kön. Det räcker gott och väl att han skäms för sin film.