Under kravallerna i Rosengård 2008 inträffade upprepade våldsamheter mellan polis och husockupanter. Under rättegången mot en av ockupanterna som åtalades för våldsamt upplopp visades en film, där det framgick att poliserna uttryckte sig grovt rasistiskt om ockupanterna. ”Den lille jävla apejäveln. Jag ska göra han steril när jag får tag på honom”, var ett av sätten som kårandan tog sig uttryck på.

Några år senare beslutar sig SVT för att göra en återkoppling på konflikten i serien Malmöpolisen. De börjar med att intervjua en av poliserna i insatsen. Han presenteras såhär:

Efter ett montage där Paul Juhlin, yttre befäl på polisen i Malmö, lagar frukost och säger hej då till sin familj får han lägga ut texten om att det absolut inte finns ett problem med rasism inom kåren. Att hans kollegor talade om att spöa apejävlar förklarar han med att ockupanterna såg ut som apor när de klättrade på byggnader och fordon.

Sedan talar teamet med en av ockupanterna. Han presenteras såhär:

Nej, vänta. Teamet talar inte alls med någon av ockupanterna. Inte heller med någon annan som är kritisk till polisens våldsamma och rasistiska jargong. Juhlin får stå oemotsagd.

Istället följs intervjun av en skildring av några andra unga män, i en annan socialt utsatt del av Malmö. Seved eller Rosengård, spela roll. Ungdomarna i Seved presenteras såhär:

Undrar nu bara lite varför inte killarna i Seved presenterades i hemmiljö, eller i dagsljus. Eller ens var förberedda på att medverka i programmet. Tro det eller ej, en kille i huvtröja och mjukisbyxor äter också frukost.