Det har funnits många böcker som berättar filmens historia, men än så länge nästan inga filmer. Man kan sitta i ett rum och skriva en bok om film, men för att berätta om hur en flimrande viktoriansk nymodighet blev en global konstform i en film, måste man resa över världen, kånka sin utrusning genom Kina och Los Angeles, till Tokyo och Bombays gator, till de urbana ravinerna i New York, filmskolorna i Paris, till Eisensteins Moskva och Bergmans Sverige.

I en intervju i Indewire beskriver Mark Cousins hur arbetssamt det har varit att sammanställa sin filmhistoriska genomgång The story of film: an oddysey, en berättelse om hur filmen blev 1900-talets dominerande konstart som klockar in på 15 timmar, och därmed i omfång vida överglänser Jean-Luc Godards föregångare Histoire(s) du cinéma som bara var fyra och en halv. I helgen, med start imorgon klockan sex, visas The story of film: an oddysey i 15 delar på Cinemateket.