1. Pojken med cykeln (bio)
12-årige Cyril ringer sin pappa från barnhemmet men numret har ingen abonnent. Jérémie Renier från Barnet dyker upp igen i rollen som ansvarslös fader. Ännu ett prima exempel på bröderna Dardennes nedtonade men nyfikna realism, som utan åthävor lyckas beröra utan att bli sentimental.

2. Vi måste prata om Kevin (bio) NY
Kevin är en pojke utan egenskaper och hans pojkrum saknar ordinarie rekvisita som affischer eller böcker och anteckningsblocken är tomma på existentiella grubblerier. Sonen är ett mysterium för mamman Eva vars liv han så sakteliga disintegrerar. “There is no point, that’s the point”, är den enda förklaring Kevin ger henne och oss i publiken, som båda är dömda att försöka förstå. Lynne Ramseys Lionel Shriver-filmatisering är det kusligaste på länge på biograferna.

3. Tinker Tailor Solider Spy (bio)
Stringent stiliserad Le Carré-filmatisering som höjer sig över spionporren, trots att scenografin är så detaljerad att den i förstone förefaller utstuderad. Men det är tiden alldeles efter andra världskriget som fortfarande gör sig påmind in på 70-talet i det paranoida kalla krigets asymmetriska informationsutbyten. I slutet skymtar en banderoll förbi, bakom ryggen på de blekgrå männen, som deklarerar att “The future is female”.

4. Alper (bio)
Ett ambulerande hemligt sällskap rycker ut för att vikariera som nära och kära i nödsituationer. Giorgos Lanthimos Alper är en obehaglig satir om utanförskap i servicesamhället. En film som inte är lika lyckad som rollspelet Dogtooth, men där Aggeliki Papoulia återigen står för en känslig gestalning av hjälten som strävar bortom förställningen.

5. En ömsesidig sak (Konsthall C)
Experimentell dokumentär om den svenska vänsterns engagemang i Israel och Palestina. Visades på Göteborgs filmfestival men är också en del av utställningen med samma namn på Konsthall C i Stockholm. En film som lyckas skapa distans till en överladdad konflikt utan att bli avslagen. Mycket tack vare Cecilia Nilsson som spelar alla roller i filmen, baserade på intervjuer med verkliga aktivister och politiker.

Under rubriken Bäst just nu listar vi våra favoriter för tillfället. Maxtid på listan är sex veckor.