I fredags invigdes Göteborgs filmfestival, och invigningsfilmen var Axel Peterséns champagnestänkta västkustthriller Avalon. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth höll ett tal under invigningsceremonin, men strax efter hennes tal kommenterade Avalons producent Erika Wasserman att hon hoppades att kulturministern skulle sitta kvar under hela filmvisningen den här gången.

Varför sa du så?
När Lena Adelsohn Liljeroth var närvarande på visningen av min förra film Man tänker sitt på Göteborgs filmfestival för två år sedan lämnade hon salongen med sin man Uffe efter en kvart. Självklart har politiker mycket ansvar och är väldigt upptagna men det sänder ändå tråkiga signaler tycker jag. Och det speglar ett ointresse för kultur som går i linje med hennes politik.

Hur reagerade Adelsohn Liljeroth?
Enligt Per Sinding-Larsen som ledde invigningen och iakttog hennes reaktion så blev hon paff.

Såg hon hela filmen?
Ja, och hon sa efteråt att hon blev berörd, att det var en stark och obehaglig upplevelse. Att hon gillade Avalon bättre än Man tänker sitt tror jag kan bero på att Avalon handlar om en 40-talistgeneration som roffar åt sig och inte tar ansvar. Det kanske hon kan relatera till.