Vad stör sig biobesökare på mer än dem som prasslar med godispåsar och tasslar i sina mobiltelefoner? Jo, dem som hyschar och säger ifrån till dem som prasslar och tasslar.

På något annat sätt är det svårt att tolka den undersökning som Folkets hus och parker har gjort för att ta reda på vilken partiledare vi helst vill ha som biosällskap. Allra sist kommer nämligen den disciplindyrkande Jan Björklund. Bara fyra procent av svenskarna väljer att ta med den stränge exmajoren till salongen.

Istället för ordning i salongen tycks svenska biobesökare föredra ett sällskap med hög empatisk förmåga. Vår statsminister med den hundögt inkännande minen är allra populärast. Biografen är inte bara en plats för en tekniskt fulländad filmupplevelse i mörker och tystnad, det är också en social spelplats där vi vill kunna diskutera rollfigurernas dilemman efteråt. Och det tror vi inte att vi kan göra med Björklund eller Åkesson.

Hela listan:

Fredrik Reinfeldt: 25%
Annie Lööf, 21%
Gustav Fridolin, 12%
Håkan Juholt, 10%
Lars Ohly, 7%
Åsa Romson 7%
Göran Hägglund 6%
Jimmie Åkesson, 6%
Jan Björklund, 4%

Vilken politiker skulle ni helst gå med? Jag skulle självklart välja Nicholas Sarkozy, som kombinerar Björklunds krav på ordning och reda med ett genuint filmintresse.