Skrev kort om Sarkozys nyvunna faiblesse för Hitchcock i Expressen idag, och eftersom den inte finns på nätet lägger jag upp den här – framför allt för att få en ursäkt till att plocka med lite bonusmaterial:

I det bildningsvurmande Frankrike har Nicholas Sarkozy fått utstå mycket hån för sin tölpiga kulturlöshet. Till en början gjorde presidenten en poäng av att särskilja sig från kulturelitistiska företrädare som Valéry Giscard d’Estaing och François Mitterand – att han såg på skräp-tv i Elyséepalatset stämde väl överens med hans image som rättfram förnyare av en stelnad nation.
Men sedan giftermålet med den högkulturellt fostrade sångerskan och skådespelerskan Carla Bruni har Sarkozy fått upp ögonen för behovet av mer avancerade kulturskapare än den tidigare favoriten Sylvester Stallone.
Nu råpluggar nämligen presidenten i bästa
Pygmalion-stil. Enligt uppgift har han bland annat plöjt sex Maupassant-volymer och sett 15 Hitchcock-filmer i ett svep. Efter kulturkonsumtionen smälter han upplevelsen under diskussionskvällar tillsammans med inbjudna intellektuella.
Men Sarko bör nog se upp. Att babbla för mycket om Balzac med kulturellt anspråkslösa statschefer som Merkel, Cameron eller Reinfeldt kan i värsta fall leda till kommunikationsproblem i EU-samarbetets drömkåk.

Sarkozy har alltså sett 15 Hitchcockfilmer i rad, men rapporteringen har inte avslöjat vilka. Om jag tjänstgjorde som presidentens sakkunnige i filmvalsfrågor, skulle detta bli de utvalda:

1. Studie i brott
2. Psycho
3. I sista minuten
4. Främlingar på tåg
5. Fönstret åt gården
6. Notorious!
7. Skuggan av ett tvivel
8. Repet
9. Fåglarna
10. Ta fast tjuven
11. Mannen som visste för mycket (1934)
12. Utpressning
13. The lodger
14. Trollbunden
15. Livbåt

Hur skulle era rekommendationslistor se ut? Och kvalitet oaktat – är det någon film som passar särskilt väl för den franske presidenten?