Imorgon visar vi alltså årets kanske allra bästa film, Béla Tarrs silverbjörnvinnare The Turin horse, på filmhuset i samarbete med Cinemateket. Kom dit! Men det var nära att visningen inte blev av – på grund av Bashar al-Assad.

Med anledning av oroligheterna i regionen ställdes både Kairos och Damaskus filmfestivaler in i år (varför de pengastinna gulffestivalerna i Abu Dhabi och Qatar kunde flytta fram sina positioner än mer). Men innan festivalen slutligen ställdes in hade programredaktionen i Damaskus bestämt sig för att visa The Turin horse. Därför befann sig 35 mm-kopian som vi skulle visa mitt bland sammandrabbningarna mellan regimens styrkor och rebelliska desertörer. Ingen på festivalen svarade i telefon, ingen svarade på mail. Filmen var försvunnen.

Som tur var lyckades Cinemateket-redaktionen lokalisera en annan kopia på Tbilsi International Film Festival i Georgien, och skickade efter den i slutet av förra veckan. Men det verkade tröstlöst, eftersom den antagligen inte skulle hinna fram i tid. Vi satt och cineastsuckade hela helgen. Men – imorse fick vi veta att den tack vare västasiatisk arbetsmoral i transportsektorn anlänt till Stockholm. Dessutom mår personalen på filmfestivalen i Damaskus bra. Allt gott, således, och imorgon kollar vi på filmen kl 18 i Filmhuset! Köp biljett här.