Trollkarlen från Oz (Victor Fleming, 1939)
Nu när jag lärt mig att hyra film på nätet passade jag och min dotter på att se om Trollkarlen från Oz, en av mina absoluta favoriter. Jag hade mer sympati för den onda häxan den här gången efter att ha sett musikalen Wicked.

Ådalen 31 (Bo Widerberg, 1969)
När jag blir pensionär ska jag gå på varenda Cinemateketvisning. Om det fortfarande finns några biografer kvar. Tyvärr blev Ådalen 31 min enda den här säsongen. En underbar eftermiddag på Bio Capitol med nyanserade rollfigurer och rallarrosor i motljus. Arméns nedmejande av demonstrerande arbetare fick mig att tänka på den arabiska revolutionen.

Världarns krig (Byron Haskin, 1953)
Jag älskar H G Wells och började äntligen använda Voddler bara för att kunna se den här filmatiseringen av Världarnas krig gratis. Men boken (och filmen i mitt huvud) är mycket bättre. Marsianernas dödsstrålar sveder allmänningarna i ett ålderdomligt London. Mindre fokus på militär action och mer på äventyret i den totala katastrofen.

Marit Kapla är konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival.

Under rubriken Mina tre senaste frågar vi filmfolk om deras tre senaste filmupplevelser.