Ihållande högkonjuktur och svensk neutralitetspolitik gjorde att SVT på 60- och 70-talen inte som idag använde sig av bildmaterial från amerikanska och franska nyhetsbyråer från politiska oroshärdar. Istället skickade man egna tv-team, vilket gör att det finns mycket världsunikt bildmaterial i statstelevisionens arkiv.

Dokumentärfilmaren Göran Olsson begav sig ner i arkivet, samlade klipp som porträtterar den amerikanska medborgarrättsrörelsen, och har nu sammanställt kompilationsfilmen The black power mixtape 1967-1975. Det är en film som skönt nog inte ställer sig ivägen för det extremt berörande råmaterialet. Framför allt Stokely Carmichael och Angela Davis är elektriska att se och lyssna till. Tv-bilderna kompletteras endast av ett gäng nyinspelade intervjuer med bland andra Erykah Badu och Talib Kweli.

I en sekvens i The black power mixtape 1967-1975 besöker Martin Luther King Sverige i samband med det Nobelpris han tilldelades 1964. King skakar hand med kung Gustaf VI Adolf, och vid sin sida har han musikern Harry Belafonte, som ju också var djupt engagerad i rörelsen. Eftersom Belafonte numera har sitt kontor i samma byggnad som filmens samproducent Danny Glover, engagerades även han som intervjuperson, och på premiärvisningen igår dök den nu 84-årige legenden upp efter filmen och talade om vikten av filmisk dokumentation, kopplade den amerikanska medborgarrättsrörelsen till vad som för tillfället händer i arabvärlden och påpekade att de som styr de stora filmstudiorna inte nödvändigtvis är särskild brydda om mänsklighetens framtid. Efter en film som dokumenterat den svåra kamp som Belafonte varit en del av blev hans korta tal ovanligt starkt.