Vad är egentligen sex? Denna kniviga frågeställning aktualiserar läraren i UR:s och RFSU:s nya sexualupplysningsfilm Sex på kartan, som har premiär ikväll. Svaren?

Grovhångla
69:an
Kolla porr
Pussas
Pulla
Prata snuskigt
Runka av
Flörta
Analsex
Ta på ett bröst
Trekant
Ta på fittan
Doggystyle
Rida
Ligga nära
Kramas
Slicka
Suga kuk
Vara kär

Även om de avslutningsvis garderar med att ”kartan blir ju oändlig” så kan man föreställa sig svårigheterna filmskaparna måste haft när de skulle sammanställa listan. För, som jag skriver i Expressen idag, hamnar sexualupplysarens vilja att fömedla information lätt i begränsande normering och orättvis utestängning. Analsex fick vara med på listan, men inte fotsex eller bondage. Vara kär platsade, men inte älska, vara kompis eller vara full. Det urval av aktiviteter som känns naturligt och självklart idag kommer antagligen inte att göra det om 20 år.

Ställda inför dessa knivigheter tycker jag att filmskaparna lyckats rätt bra. Inte minst är filmen jättefint animerad i gammaldags teknik.