Höstens stora tv-händelse Boardwalk empire handlar om den spritindränkta strandpromenaden i Atlantic city. Ja, varför inte muntra upp i depressionstider med bilder från det glada 20-talet.

Året är 1920 och istället för att utrota fattigdomen har kongressen i USA bestämt sig för att förbjuda alkoholen. Det visar sig vara lättare sagt än gjort och vi får följa framväxten av den gangstersvulst som politikerna snart får på halsen.

Men det är knappast alla som vill operera bort den och den organiserade brottsligheten sprider sig i samhällskroppen. Inte minst med hjälp av mindre renhåriga lokalpolitiker som männen i Atlantic citys kommunfullmäktige, Steve Buscemis huvudfigur Nucky Thompson inkluderad.

Maffiaepikern Martin Scorsese står som en av producenterna till serien och visst har vi sett det här förut. Boardwalk empire är rik på både historiska detaljer och urgamla genrekonventioner, såsom hårdföra uppkomlingar och rudimentära kvinnoporträtt.

Påkostad och lätt överbelastad lyfter den inte förrän Ku klux klan gör sitt intåg. Tillsätt en suffragett och Boardwalk empire kan nog bli en tidsskildring som lyfter blicken från manliga mobsters i alla fall. 1920 var också året då USA införde kvinnlig rösträtt.

Scorsese regisserade första avsnittet, komplett med tidstypiska cirkelöppningar (bilden ovan) och biobesök på Fatty Arbuckle-film. På det stora hela ändå en besvikelse efter tre avklarade avsnitt, även om de gjort mig sugen på att se om Louise Malles Atlantic city.