Här skrev Jacob om hur man kan se Cinematekets satsning på 100 filmer du måste se som ett Björklundskt kanoniseringsprojekt. På Lincoln Center i New York öppnar om ett par veckor en enorm svensk satsning under rubriken ”Social Change and Sexuality in Swedish Cinema, 1913 – 2010”. På visningslistan står 40 svenska filmer, och listan får sägas utgöra en konkurrerande måste se-guide till den svenska filmhistorien.

Eftersom Cinematekets lista avslöjas efter hand är det omöjligt att veta till hur många procent kuratorerna är överens, men såväl Nattlek som Apan återfinns på båda listorna. Mer tveksamt är väl om Cinemateket kommer omfamna Flickan som lekte med elden, Himlens hjärta och Frostbiten.

Också gällande stumfilmsåren är Lincoln Centers version av den svenska filmhistorien lätt oortodox. Ingen Körkarlen, ingen Gösta Berlings saga. Guldåldern representeras istället av Sjöströms Ingeborg Holm och Terje Vigen, Stillers Thomas Graals bästa film samt doldisgöteborgaren Georg af Klerckers Fången på Karlsbergs fästning.

I övrigt har Gustaf Molander tre filmer på listan, lika många som Hasse Ekman och Bo Widerberg, och bara en mindre än Ingmar Bergman. Anmärkningsvärt är att Lukas Moodysson inte har en enda film med i programmet – efter Fanny och Alexander (1982) har kuratorerna djärvt hoppat över hela den Moodysson-Fareska ”nya svenska filmvågen” och gått direkt till samtidens Apan, Man tänker sitt, Frostbiten, Pingpongkingen, Flickan som lekte med elden, Fyra nyanser av brunt, Himlens hjärta, Flickan och Sebbe.

Här är hela den svenska filmhistorien i amerikanska östkustögon:

Ingeborg Holm
Prisoner of Karlsten’s fortress
Tomas Graal’s Best Film
There Was a Man
The Norrtull Gang
The Girl in Tails
A Night
Karl-Fredrik Reigns
South of the Highway
A Woman’s Face
A Crime
Doctor Glas
Ride Tonight!
Changing Trains
When the Meadows bloom
The Banquet
Prison
Only a Mother
Girl with Hyacinths
Summer of Happiness
Miss Julie
Wild Strawberries
Raven’s End
The Silence
Loving Couples
Kisses & Hugs
I Am Curious
Swedish Love Story
The Emigrants
Man on the Roof
Children’s Island
Fanny and Alexander
The Ape
Burrowing
Four Shades of Brown
Frostbite
The Girl

The Girl Who Played With Fire
Heaven’s Heart
King of Ping Pong
Sebbe