Efter Wallander – Hämnden har jag haft svårt att motivera mig att se något ytterligare avsnitt om Ystadskommissarien. Blev ändå nyfiken på om Mikael Marcimain kunde tänkas göra något eget av följetongen nu när han tagit plats vid löpande bandet för att regissera del 23 och 24.

Jämfört med just Hämnden har serien fått ett ansiktslyft i och med Vålnaden. En solblekt sommardisighet som i alla fall till en början funkar ganska fint med konstaplarnas svettiga pannor och Krister Henrikssons kalufs i kustbrisen.

Men vad tycker då Kurt Wallanders trognare följeslagare om den nya stilen? ”I motsats till tidigare avsnitt har Wallander – Vålnaden filmats och klippts mer modernt, vilket innebär snabbare scener och en mer flippad kamera. Jag vet inte om det är så jäkla lyckat egentligen”, skriver Vujer och ger betyget två av fem. På Dvdklippet tycker recensenten att bilden är ”vidrigt kornig faktiskt” (men att Per Moberg är underhållande och en ”minibadshortsanvändare av rang”) och Moviezines anmälare undrar om inte Marcimain har ”cinematekskomplex” och ”anstränger sig för hårt”.

Nej, jag håller med ovanstående recensenter om att Vålnaden inte är särskilt lyckad. Tyvärr känns berättandet också lite sommarslött och suddigt i konturerna.