Igår delade Svenska filmkritikerförbundet ut sitt årliga pris Greta till Fredrik Edfeldt och Karin Arrhenius för deras övergivet barn-drama Flickan på Bar 54 på Södermalm. Vinnaren utses genom en omröstning bland svenska filmkritiker. Själv röstade jag på Apan, men tycker att också Flickan är en värdig vinnare. Inför pristagare och en samlad styrelse läste ordförande Jeanette Gentele upp motiveringen:

Styrka och skörhet avlöser varandra och existerar samtidigt hos den namnlösa Flickan som tillbringar sommarlovet ensam i ett hus på landet. Fredrik Edfeldts långfilmsdebut är smärtsamt vacker stärkt av det nära och kreativa samarbetet med manusförfattaren Karin Arrhenius och filmfotografen Hoyte van Hoytema.

Sedan fick pristagarna sin plexiglasplatta med Garbogravyr och inbäddad filmremsa. Grattis!