Imorgon åker jag till Berlins filmfestival, och hoppas verkligen att min hemska förkylning ska lägga sig innan dess. I festivalens tävlingssektion hittar vi i år nya filmer från Zhang Yimou, Noah Baumbach, Martin Scorsese, Pernille Fischer Christensen, och mest omtalat – Roman Polanski, som inte kan närvara på filmpremiären på grund av fotbojan som är fastsatt i hans ben. Hans film heter Ghost writer (bilden).

Förra året såg jag de mest intressanta filmerna utanför tävlingssektionen – framför allt i sektionerna Panorama och Forum. När jag tittar i katalogen är det dock inte många namn som klingar bekant, vilket väl också är lite av poängen. Antar att jag kommer chansa lite. Till skillnad från förra året, när kommande kritikerfavoriter som Flickan och Man tänker sitt fick premiär i Berlin, är den svenska närvaron ganska liten – Babak Najafis Sebbe och Ruben Östlunds Händelser vid bank har jag redan sett. Joanna Rytels Unplay och Jonas Odells Tussilago är två kortfilmer som vore roligt att se, men det kanske kan vänta till någon annan gång. Roligare att ta någon japansk debutfilm på chans då.