Ett fåtal stenkast från Guldbaggegalans efterfestligheter på Operakällan såg ett nytt filmpris nattens månljus, eller vad det heter, i Måns Månssons ateljé. Saxat från pressmeddelandet: ”Syftet med det nya filmpriset Hets är att årligen samla en jury som främst består av yngre filmskapare och skådespelare, och premiera en eller flera personer som med egensinne har utmärkt sig på filmens område och satt filmen som konstform i första rummet.”

Alla borde kanske vara glada efter gårdagens gala på Cirkus där Män som hatar kvinnor utsågs till bästa film av såväl vinnarjuryn som biopubliken. Men det fortfarande finns en grupp styvnackade stackare som hävdar att en miljon svenska biobesökare kan ha fel. Däribland yours truly. Roligt därför att filmhistoriens första Hets gick till Fredrik Wenzel, bortglömd i Guldbaggens nomineringsfält, ”för att på ett föredömligt sätt ha arbetat med fotot i filmer som Man tänker sitt och Apan”. Juryn utgjordes av Fijona Jonuzi, Marcus Lindeen, Saga Gärde och Hynek Pallas.