Imorgon åker FLM-redaktionen till västkusten, strålar samman vid Järntorget och inleder festivallivet!

Programmet på årets filmfestival i Göteborg är fullt av intressanta filmer. Mest ser jag fram emot Claire Denis White material,  Tsai Ming-Liangs Face, Samuel Maoz Lebanon och den märkliga visningen när orkestern Percussion Discussion Africa ska göra en postkolonial omtolkning av några gamla rasistiska stumfilmer. För oss som är intresserade av stumfilmsmusik blir det givetvis en höjdpunkt.

Jag är lite nervös just nu, för på lördag ska jag, som en del i festivalens kritikervecka, inleda Jessica Hausners fantastiska Lourdes inför en utsåld Draken-salong. Hausner, som Nicholas Wennö intervjuar i dagens DN, har tidigare regisserat teendramat Lovely Rita, korridorskräckisen Hotel och en film som heter Toast som jag inte har sett. Både Lovely Rita och Hotel är ganska bra, men Lourdes, som handlar om en rullstolsburen tjej som åker till vallfärdsorten för att hoppas att gud ska fixa hennes ben är något alldeles extra. Så kom gärna dit!