Idag var sista chansen för franska företagare att få 3 000 € i bonus om de anställer en ung person. Bonusen är en del i president Nicolas Sarkozys satsning på att minska ungdomsarbetslösheten – fortsatt fram till nästa sommar slipper företagen betala arbetsgivaravgifter om de anställer folk under 26.

Samtidigt som bonuschansen tog slut, gick filmen Le petit Nicolas idag upp på franska biografer. Le petit Nicolas är en barnbok, skriven av Asterix-skaparen René Goscinny som handlar om den lilla killen Nicolas. Boken är från 1959, men har vunnit ny poularitet de sedan Renés dotter Anne Goscinny hittade ett gäng opublicerade manuskript som har publicerats i miljonupplagor.

Det hela är ett roligt sammanträffande som många har gjort sig lustiga över – inte minst för att Sarkozy är känd för att vara en liten – petit – man. Till exempel har Hervé Marchon mixat ihop den sådär härligt franska trailern med ett Sarkozytal om den deppiga situationen för de franska ungdomarna (som han liknar vid ett svart hål). Lyssna här (på franska dårå).