I dagens Expressen svarar Dramatiska institutets rektor Per Lysander på kritiken mot skolan som Peder Carlquist formulerade i samma tidning häromdagen. Carlquist menade att ”DI verkar vara bättre på att avvisa talanger än att hitta dem”, och Lysander svarar med att påpeka att ”DI:s filmutbildning är, tillsammans med Danska Filmskolan, den mest prisbelönta de senaste 10 åren”.

Men det enda man egentligen behöver veta om Dramatiska institutets problem sägs i Kim Nordbergs belysande reportage i Kino från i vintras (mp3). Där visar Harald Stjerne, professor i filmmanus vid skolan, att den kritik som ofta formuleras mot skolan om kommersiell och urvattnad konventionalitet faktiskt är deras ideal:

”Konstnärlig… Ja, om jag ska vara ärlig så är inte det ett ord man har så stor användning för. … Det får man ta ansvar för själv.”

Så säger alltså en professor på en statlig konstnärlig högskola. Finns inte så mycket att tillägga.