Mottagandet av naturlyriska Man tänker sitt är lite intressant i hur det följer ett ganska tydligt mönster för hur svenska kritiker förhåller sig till lite svårare svenska filmer: Kvällstidningarna dissar, morgontidningarna hissar.

Allra mest positiv är Helena Lindblad i DN som slår till med en femma och skriver att filmen ”säger något djupt från hjärtat om både skörheten och skönheten i människor som väljer sina egna vägar”. Klart positiva morgontidningskritiker är också Malena Jansson i SvD som kallar filmen för ”kroppsligt omvälvande” och Annika Gustavsson som i Sydsvenskan menar att filmen har en ”förbluffande tonträff”.

Också GP:s Emma Engström gillar och kallar filmen ”egensinnig” och ”magisk”, men skriver också att ”det illa förklädda föraktet för halländskt Svenssonliv [börjar] kännas tröttsamt efter föregångarna Farväl Falkenberg och Hälsningar från skogen.”

I kvällspressen är det lite andra tongångar. I Aftonbladet menar Jan-Olov Andersson att Man tänker sitt ”irriterar och tråkar ut”, och i Expressen skriver Mats Bråstedt att ”Wenzel och Hellström egentligen inte har mycket att säga och mest skramlar med en tom ’poetisk’ tunna.” och frågar sig ”vad de häller i vattnet i Halland?”.

Det här recensionsmönstret är ganska genomgående. Till och med annars ihjälkramade De ofrivilliga sågades ju faktiskt i Aftonbladet.

Och även kvällstidningarnas kultursidor (recensionerna är ju på nöjet) är förresten ganska samstämmiga: Här skrev jag själv på Expressen kultur om den rädsla för feminitet som manifesteras i Man tänker sitt, och på Aftonbladet kultur (inte på nätet) är Roger Wilson idag inne på lite samma spår när han beskriver filmen som en ”hipsterversion av Robert Blys Järn-Hans” och tycker att det är ”märkligt och skrämmande hur en ny generation går vilse i sitt sökande efter en mansroll i ett paradis utan kvinnor”.

Kombon natur/feminism/Man tänker sitt var förresten det vanligaste samtalsämnet under Malmö Filmdagar som jag just kom hem från, och kanske kan bli höstens svar på sommarens ständiga diskussion om natur/feminism/Antichrist.