Imorgon börjar alltså Dramatens Bergmanfestival. Massa roliga programpunkter för alla baskiska beundrare. Det är ju mest teater eftersom Dramaten är huvudorganisatör, men även en hel del film. Till exempel Sverigepremiär för Stig Björkmans rörande Bilder från lekstugan, som är ett känsligt redigerat collage av gamla bakomfilmer, fotograferade av Bergman själv. Bland annat får man se lite inspelningsbilder från Smultronstället, ackompanjerat av underbara kommentarer från Bibi Andersson, vilka fick mig att vilja se om den klassiska vägfilmen på stört. Så när Psykologer tittar på film visar just Smultronstället på torsdag med uppföljande psyksnack, kommer jag inte missa det. Blir första gången på Psykfilm för mig, ska bli intressant och roligt!

På fredag tänkte jag lyssna på Maaret Koskinens (hon skriver f.ö. om åldrande skådespelare i nya numret) prat om Tystnaden med rubriken ”Sex and the City: Embodied Visions and the Eroticism of Language”, och den efterföljande föreläsningen ”Queering Bergman” med Anna Håkansson och Dirk Gindt. (tider och lite mer info här)

På lördag ska jag se Ur marionetternas liv, i en tysk (och svensktextad) uppsättning från Thaliateatern i Hamburg.

Och på söndag tänkte jag titta förbi Lava och ungdomarnas Bergmaninspirerade filmer ”i stumfilmsanda”. Mest nyfiken är jag på Louise Malmberg och Fanny Wistrands film Vi söker efter Ingmar Bergmans ande, där de enligt utsago ”på olika sätt” försöker, ja, finna filmarens ande.

PUH vilken Bergman overload det kommer bli. Och då missar jag ändå 90% typ.